Kenya’da hükümet, kripto para birimi işlemlerinden %1.5 oranında vergi alınması kararını bu yılın başında yürürlüğe soktu. Kenya’da kripto para birimi alırken yatırımcıların %1.5 oranında vergi ödemesi zorunlu tutulurken, kripto para işlemlerinden %1.5 oranında kesinti yapılmaya başlandı.
Ülkede hizmet sunan işletmelerin kripto para ticareti sırasında vergilendirme nedeniyle büyük değişiklik yapmasının gerektiğini belirten Kenyalı ekonomistler, “bu ülkede yeni uygulanmaya başlanan bir karar ve elbette etkileri olacaktır” dedi. Kenya Merkez Bankası ve Kenya Maliye Bakanlığı tarafından yakından takip edildiği söylenen vergi süreci ile ilgili olarak hükümet kanadından açıklama yapılmadı.
Dijital Hizmet Vergisi Kararı Emsal Olabilir
Türkiye’de ve birçok ülkede kripto para birimi alım ve satımında vergi veya komisyon bedeli alınmıyor. Ancak Afrika’da kripto para birimleri açısından en önemli ilk 3 pazar arasında bulunan Kenya’da vergi uygulamasına geçilmesi ve bunun şimdiden “başarılı” olarak kabul görmüş olmasının birçok ülkede gelecekte benzer vergilendirmelere neden olabileceği belirtiliyor.
Ancak uzmanlar bu durumda birçok ülkenin kripto para birimleri ile ilgili yasal düzenlemeye gitmesi gerekebileceğini ve “menkul kıymet” veya “ürün” olarak Bitcoin ve kripto para birimlerini sınıflandırmasının gerekeceğini düşünüyor. Kenya’da bunlara ihtiyaç duyulmadığını ve hükümetlerin “istekli olmaları durumunda” yasal düzenleme yapmadan kripto paralarla ilgili küçük yasal düzenlemelerle vergi almasının mümkün olabileceği belirtiliyor.
Ekonomistler, özellikle meclisin çok etkili olmadığı ülkelerde kripto para vergilendirmesinin hükümetin tek kararıyla uygulanmasının mümkün olduğuna işaret ediyor ve bunun demokratik birçok ülkede bile “her an uygulanabilecek vergiler” arasında olabileceğini söylüyor.
Türkiye’de Benzer Vergi Uygulanabilir Mi?
Türkiye, kripto para birimlerinden vergi alınmayan ülkeler sınıfında. Ancak vergi alınmasına veya alınmamasına yönelik yasal düzenlemeler diğer birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de mevcut değil. Türk kripto para yatırımcılarının bir bölümünün Bitcoin’den kazançlarını bildirdikleri iddia edilirken, çoğu yatırımcı kazançlarını bildirmiyor ve yasal olarak buna ihtiyaç olup olmadığı tartışma konusu.
Şimdilik çok sayıda Türk yatırımcı gelecek dönemde Türkiye’nin kripto para birimlerini düzenlemesini veya vergilendirmesini beklemiyor. Ancak 2020 yılının sonunda kripto par birimleri ile ilgili açıklamalar Türk basınında paylaşılmış ve Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal, kripto para projesinden söz etmişti.