Ülkemizde bir süredir kripto varlık yasasının da içerisinde yer aldığı “Sermaye Piyasaları Kanunu” tartışılıyordu. Son günlerde netleşen bu yasa şimdilik kripto para yatırımcılarını etkilemiyor gibi gözükmekte. Ülkemizde faaliyet gösteren kripto borsaları için ise bazı kritik kurallar getirildi.
Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) son paylaştığı “Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılara İlişkin Duyuru” metnine göz attığımızda, kripto platformlarının 2 Ağustos 2024 tarihine kadar SPK’ya gerekli belgelerle başvuru yapması gerekiyor.
Yurtdışındaki kripto platformlarının ülkemizdeki yatırımcılara yönelik faaliyetlerini ise Ekim 2024 tarihine kadar sonlandırılmasını isteyen SPK, konu ile ilgili paylaştığı duyuruda başlıca şu bilgilere yer verdi:
“02.07.2024 tarihi itibarıyla kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyetini yürüten ve yürütmeye devam etme iradesi olanların 02.08.2024 tarihine kadar, Ek/1 ve Ek/2’de yer alan bilgi, belge ve açıklamalarla birlikte Geçici 11 inci maddenin birinci fıkrasına uygun beyanlarını Kurulumuza yazılı olarak sunmaları zorunludur.
02.07.2024 tarihi itibarıyla kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyeti yürütmekte olup bu faaliyete devam etme iradeleri olmadığından tasfiye kararı alacak olanların, 02.08.2024 tarihine kadar, tasfiye kararı alacaklarına ve tasfiye sürecinde yeni müşteri kabul etmeyeceklerine ilişkin beyanlarıyla birlikte Ek/2’de yer alan form ile tasfiye sürecini nasıl yürüteceklerine ilişkin açıklamalarını Kurulumuza yazılı olarak iletmeleri gerekmektedir.
Bu çerçevede, yurt dışında yerleşik kripto varlık hizmet sağlayıcılar Kanun’un 99/A maddesinin birinci fıkrasında belirtilen şekilde Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik faaliyetlerini en geç 02.10.2024 tarihine kadar sonlandırmak zorundadır. Bu tarihten sonra, belirtilen şekilde Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik faaliyette bulunmaya devam edenler hakkında Kanun’un 99/A ve 109/A maddesi hükümleri uygulanacaktır.
Müşterilerin kripto varlıkları nakde veya nakdi kripto varlığa çevirebilmelerine ve kripto varlıkların transferinin gerçekleştirilmesine imkân veren Türkiye’de yerleşik ATM ve benzeri elektronik işlem cihazlarının faaliyetleri de en geç 02.10.2024 tarihine kadar sonlandırılmalıdır.”
*Gelişmeler için bizi takip etmeye devam edin!