Ripple, sınır ötesi para havale işlemleri tokeni olan XRP’nin kullanım alanını genişletmek için sıkı bir çalışma sürdürüyor. Şirketin kripto para birimi olan XRP, kullanıcılarına düşük ücret imkanı ve hızlı işlem süresi gibi imkanlar sağlıyor. Bu imkanlar, XRP’yi bankalar ve havale sağlayıcıları için çekici kılıyor.
Bilindiği gibi, Ripple’ın kripto parası XRP, para aktarımlarının neredeyse anında gerçekleşmesini ve dönüştürülmesini sağlamakta. Ancak XRP bu kadar fazla avantaj sağlamasına ve birçok banka ve finans kurumu tarafından benimsenmesine rağmen değer olarak bekleneni yatırımcısına verebilmiş bir kripto para değil.
Bunca iyi anlaşmaya ve ortaklığa rağmen XRP’nin neden yükseliş yaşayamadığına birkaç başlıkta bakalım…
Fiyatı Azalt Likiditeyi Artır Stratejisi
XRP Talep Üzerine Likidite hizmeti, işlem yapacak olan firmayı, kripto para borsaları ve finans kurumları ile eşleştirerek fiat işlemlerini hızlı bir şekilde gerçekleşmesini mümkün kılıyor. Bu işlemler XRP piyasasında yeterli likidite olduğu sürece kolay bir şekilde gerçekleşiyor. Bu likiditenin her zaman yeterli olmasını sağlamak için şirket, XRP fiyatının yükselmesini sınırlamak zorunda kalıyor.
Konu ile ilgili açıklama yapan Ripple CEO’su Brad Gralinghouse bir konuşmasında şunları söyledi; Şirket aslında büyümeyi yavaşlattı çünkü ODL’yi kullanırken önemli olan şeylerden birisi, işlemin her iki tarafında da gerçekten iyi bir likiditeye sahip olmanız gerektiğidir. Ve bu nedenle, XRP piyasada yeterli likiditeye sahip değilse, o zaman bu kadar talepte bulunamazsınız.
Peki Likidite Nedir?
Bir varlığın fiyatında önemli derecede bir değişikliğe neden olmadan o varlığı hızlı bir şekilde satın alınıp satılabilmesi özelliğidir. Yani anında nakde çevirebileceğimiz ve nakde çevirirken herhangi bir talep eksikliği ile karşılaşmadan kolayca alıcı bulabileceğimiz ürünlerin likiditesi yüksektir. Ripple’ın da hedefi de likidite oranını yüksek tutabilmektir.
Yapılan Yüklü Satışlar
Ripple’ın kurucu ortağı olan Jed McCaleb, 2013 yılında açık kaynak kodlu para platformu Stellar’ı kurmak için Ripple şirketinden ayrıldı. McCaleb, şirketten ayrılırken yüklü miktarda XRP’yi tazminat olarak aldı. Ancak yapılan anlaşmaya göre sınırlı miktarda ve belli zaman aralıklarda bu XRP’leri satabiliyor.
Kripto para hareketlerini izleyen Whale Alert’e göre McCaleb, günde yaklaşık olarak 1.74 milyon XRP satışı gerçekleştiriyor.
Verilere göre şirket, McCaleb’i anlaşmayı ihlal etmekle suçladı ve suçlama sonrasında tekrar bir anlaşma yapıldı. Bu anlaşmaya göre Ripple, her ay McCaleb’in cüzdanına XRP aktarıyor. Bu gönderilen XRP’leri satışlarını gerçekleştiren McCaleb, XRP fiyatının artışının baskılanmasında önemli rol oynuyor.
Ripple ODL’sini Kullanan Şirketler XRP Kullanmayabiliyor
Ripple altyapısını kullanan şirketler, aktarımlarda dilerlerse XRP kullanmayabiliyor. Aktarımlarda genel olarak Bitcoin ve Ethereum kullanmayı tercih eden şirketlerin çoğu XRP kullanmadığı için yapılan büyük çaplı anlaşmalar XRP’nin fiyatına çok da etki etmeyebiliyor.