Pekin yönetiminin uzun süredir sessiz kalmasının bir sebebi var; tepkiler. Tüm dünyada ABD, Almanya ve diğer çok sayıda ülke Pekin yönetimi salgını gizlemek, salgını ortaya çıkarmak isteyen doktorları kötü yollarla susturmak gibi sebeplerden dolayı sorumlu tutuyor ve giderek bunu diyen ülke sayılarında ciddi artışlar yaşanıyor.
ABD yönetimi pandemi salgını sonrasında Çin’den trilyonlarca dolar tazminat isteme yolunda hareket ederken, Almanya ise 150 milyar doları aşan oranlarda zararın olduğuna işaret ediyor.
Washington’a karşı eli güçsüz olan ve tüm dünyayı karşısına alamayacak olan Pekin yönetimi ise ortağı Kuzey Kore gibi olmamak için modern dünyanın taleplerine yanıt vermek, ayak uydurmak zorunda kalabilir.
Xi rejiminin kısa süre içerisinde yetkilerinin sağlam kalmasına sıcak bakılmazken, Çin’de bir sonraki dönemde daha demokratik, daha özgür bir yönetimin çok uzun yıllar sonra göreve gelebileceği düşünülüyor.
Çin’in kasasında yer alan trilyonlarca dolarlık paranın ve az dış borcun ülkenin durumunu iyi koruyamadığı, dış borçların az olmasına bağlı ülkelerin Çin’e karşı savaş açmasının daha kolay olabileceğine dair iddialar ortaya atanlarda mevcut.
Kripto para piyasalarına bile baskıyı azalttı
Pekin yönetimi salgın nedeniyle son dönemde kripto para piyasalarına yönelik olan baskılarını bile azaltmak zorunda kaldı. Kaldığı yerden devam edip etmeyeceği merak konusu olsa da, pandemi sonrasında ülkeyi çok zor ve çok tartışmalı haftaların beklediğini söylemek mümkün görünüyor.