Metaverse, 2021 yılında dünyada en çok ilgi gören alanlardan biri haline geldi. Öyle ki, küresel pandemi sürecinin zorluklarından dolayı ibadetlerini yapamayan Hristiyanların dahi imdadına mateverse kiliseleri yetişti.
ABD’de artık bir çok dini örgüt metaverse’e teslim olmuş durumda olduğu söyleniyor. Bir çok kişi salgın nedeniyle dışarı dahi çıkamazken, artık dini hizmetleri hatta günah çıkarma işlemlerinin bile sanal olarak gerçekleştirildiği belirtilmekte.
Metaverse İle Gelen Dijital Din Anlayışı
Metaverse, salgın döneminde inançların önündeki en büyük engellerden biri olan kiliselerde ve kutsal mekanlarda ibadet kısıtlamasına çözüm olmuş gibi görünüyor. Dini örgütlenmeler, çok sayıda kişinin katılımı ile yapıldığı için Covid-19 engelline takılmıştı.
Ancak, insanlar ibadetin devamlılığı için yeni yollar aramayı sürdürdü ve metaverse evrenini keşfetti. Böylelikle sanal da olsa, toplu ibadetlerini gerçekleştirebilecekleri bir platform buldular.
Son Zaman Azizleri Kilisesinin Baş Papazı Garret Bernal, metaverse deneyimini şu sözlerle ifade ediyor:
”İlk duyduğumda çok ön yargılı düşünmüştüm. Ancak, VR gözlüğümü takarak metaverse kilisesini deneyimlediğimde büyük bir heyecan ve sevinç yaşadım.”
“Kutsal yazıtları dahi yeni bir şekilde görebildim. Tanrı dahi metaverse’i sevmiştir.”
Metaverse’de yapılan dijital ibadet ile ilgili olarak popüler bir araştırmacı ve stratejist olan Abdullah Çifçi, görüşlerini paylaştı. Dijital dini ritüellerin hayatımıza gireceğini daha önceden öngörerek, küresel aklın bir planı dahilinde olduğunu dile getirmişti.
Koronavirüs veya gelecekteki başka bir virüs, 21.yy dünyasında Dine dayalı Hac, kutsal yerleri ziyaret, toplanmayı vs engeller. Online hac ve kutlama önerisi ile gelecekler. Hristiyanlıkta Online günah çıkarma gibi..
— Abdullah Çiftçi (@abdullahciftcib) March 3, 2020
Diğer yandan, geçtiğimiz günlerde Suuidi Arabistan hükümeti hac ve umre yapılan kutsal mekanların, metaverse evreninde hizmete açıldığını açıkladı. Tüm müslümanların kutsal yerleri, metaverse evreninde ve sanal olarak ziyaret edebileceğini bildirdi.
Suudi Arabistan yönetiminin Mekke ve Medine‘de bulunan kutsal mekanların metaverse evreninde sergilemesi, Türkiye’den büyük tepki topladı. Bir çok kişi sanal hac ve umre kabul olur mu? diye merak ederken, cevap ise Hac ve Umre Genel Müdürlüğünden geldi.
S. Arabistan Haremeyn Başkanlığınca duyurulan proje/simülasyon, #Mekke ve #Medine deki tarihi ve kutsal mekanların tanıtımını görsel ve eğitim amacı taşıyan dijital bir çalışmadır.
Bu uygulamayla #hac ve #umre ibadetinin yapılabilmesi mümkün değildir. https://t.co/qAzQoDeexa
— Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü (@hacveumredib) January 30, 2022