Kripto para sektörü her yıl kendini değiştiren ve dönüştüren asi bir piyasa olmasıyla tanınıyor. Ortalama olarak her yıl yeni bir teknoloji çıkıyor ve o teknoloji üzerine inşa edilmiş projeler popülerlik kazanıp rüzgarı arkasına almakta. Durumlar son yıllarda ise değişmeye başladı.
Öncelikle kripto piyasası asi ruhunu kaybetmeye başladı. 2017 boğasına baktığımızda, birçok kripto para yatırımcısı dijital varlıkların dünyayı değiştireceğine inanıyordu. Yıllar geçtikçe bu oran ciddi miktarda düştü.
Asi Kripto Yatırımcıları, Yerini Devletlerin ve Bankaların Bitcoin (BTC) Satın Almasını Bekleyenlere Bıraktı!
2017 mega boğasında birçok kripto yatırımcısı Bitcoin‘in (BTC) finans piyasalarını sıfırdan inşa edeceğini ve doları alt edeceğini düşünüyordu. Kripto ile devletler arasında net bir çatışma vardı.
Devletler Bitcoin ve altcoin’leri kontrolü altına almak isterken, kripto ideolojisini benimsemiş yatırımcılar ise devlet kontrolünden uzaklaşmak için daha çok kripto piyasasına yöneliyordu. Sonunda ise devletler ve bankalar, kripto üzerinde bir otorite kurmayı başardı.
Kripto piyasasındaki likiditenin azalması ve istenilen yükselişlerin yaşanmaması, yatırımcıların gözlerini devletlere ve bankalara çevirmesine neden oldu. Birçok yatırımcı uzun bir süre boyunca ABD‘nin spot Bitcoin ETF‘sini onaylamasını ve bankaların BTC ETF’lerine yatırım yapmasını beklemişti.
Aslında, 2017 yılında kripto ideolojisine sahip bir yatırımcının devletlerin Bitcoin satın almasını beklemesi veya ABD’nin bir kripto rezervi oluşturacağı için heyecanlanmaması gerekirdi.
Memecoin’ler Sektöre Büyük Darbeler Vurdu!
Kripto piyasasında yüksek kar marjı elde etmek isteyen tüccarlar, son yıllarda kripto ideolojisi ve teknolojilerinden uzaklaştı. Her ne kadar bu tüccarlar 2017’de de sektörde var olsa da, o dönemler genel altcoin piyasası çok ciddi karlar getiriyordu.
2021 yılından bu yana altcoin piyasasında beklenen hareketliliğin yaşanmaması, bu tüccarların memecoin’lere yönelmesine neden oldu. Çok kısa sürede çıkıp dev yükselişler yaşayan ve sonunda birçok mağdur bırakıp çöken şaka altcoin’leri, diğer varlıklardan çok daha ilgi çekmeyi başardı.
Kripto piyasasındaki likidite, günden güne memecoin piyasasına aktı. Bu sırada ABD Başkanı Donald Trump da dahil olmak üzere birçok ismin şaka altcoin’i çıkartması, genel altcoin piyasasındaki likiditenin resmen yok olmasına neden oldu.
Gerçek Değer Üreten Kripto Projelerine İlgi Büyük Ölçüde Azaldı!
2017 yılında birçok kripto yatırımcısı, bir altcoin’e yatırım yapmadan önce en çok projesine odaklanırdı. Bu projenin vaat ettikleri ve yapılabilir olması, bir yatırımcının diğer metrikleri çok fazla önemsemeden bu altcoin’e yatırım yapmasını sağlayabiliyordu.
Yıllar geçtikçe ise bu projelerin birçoğunun vaat ettiklerini yerine getiremeden sıfırlandığı görüldü. Bu durum kripto teknolojilerine güvenen yatırımcıların dahi projelerin vaat ettiklerinden çok, altcoin’in kilit programı gibi çeşitli metriğine odaklanmaya başlamasına neden oldu.
Örneğin, şuan itibariyle sektörün en önemli teknolojilerinden bir tanesi sahip olan Arbitrum (ARB), tarihin en düşük seviyelerinde yer alıyor. Arbitrum’un teknolojisi ve inşa edilen proje muhteşem olsa da, ARB’nin ilk çıkışı sadece VC’lere ve büyük yatırımcılara fayda sağladı.
Eski boğa dönemlerinde iyi projeler, devasa piyasa değerleri ile çıkış yapmıyordu. Bir projenin iyi olduğunu tespit edebilen kripto kullanıcıları, çıkış sonrası yapılan yatırımlarla bu altcoin’den yüklü kazanç sağlayabiliyordu. Artık bu durum rafa kalkmaya başlamış gibi gözüküyor.
Kripto Sektörü Tekrardan Kendi İç Dinamiklerine Dönüp Toparlanabilir!
Her ne kadar 2017 yılından 2025 yılına ilerleyen süreç karamsar gibi görünse de, artık Bitcoin’in (BTC) ve bazı büyük major altcoin’lerin arkasında devletler ve bankalar bulunuyor. Kriptonun ilerleyen dönemde tekrardan bir rüzgar yaratması içten bile değil.
Bu rüzgar yaratıldığında, kripto yatırımcılarının tekrar hükümetlere, bankalara veya yüksek kar için memecoin’lere bel bağlamaması gerekiyor. Kendi özüne dönüp DeFi, Layer 1-2, Metaverse, NFT, Staking, Mining, RWA, Gizlilik ve AI gibi kategorilerde gerçek değer üreten projelere destek vermesi gerekmekte.
Piyasaya ilerleyen dönemde çıkış yapacak olan ZORA ve Monad gibi projelerinde gerçek değer üreten kripto projelerinin bazılarının yaptığı yüksek piyasa değeriyle çıkış hatasını yapmaması gerekiyor. Bu tip lansmanlar, yalnızca VC’lere kazandırıp küçük yatırımcının zarar görmesine neden oluyor.
Kripto sektörünün gerçek ideolojileri geri kazanmaya başlaması, büyük karlar için memecoin’ler gibi değer üretmeyen varlıklardan uzaklaşması ve yeni teknolojiler geliştirmeye devam etmesi, piyasanın tekrardan eski günlerdeki gibi coşkulu olmasını sağlayacaktır.
Hiç bir şey değişmedi. Küreselci baskı dışında. Entrika ile ve sinsice baskılıyorlar 5 senedir.