Staking, kripto para alanında kullanıcıların kripto paralarını bir blokzincir ağına veya akıllı sözleşme protokolüne kilitlemelerini ifade eden bir mekanizmadır; bu, ağa desteklerinin ve katılımlarının kanıtı olarak hizmet eder ve karşılığında bir şekilde ödül alırlar. Hisse Kanıtı (PoS) modeline veya türevlerine dayanan birçok blokzincir ağı stake mekanizmasını benimsemiştir. Kripto para yatırımcıları, staking yoluyla ağ doğrulama sürecine katılabilir, ağın güvenliğini ve işleyişini sürdürmeye yardımcı olabilir ve genellikle kripto para biriminin kendisi şeklinde dağıtılan “öz sermaye” yatırımlarının getirisi olarak ödüller kazanabilir.
Daha basit bir ifadeyle, staking, kullanıcıların kripto paralarını teminat olarak vererek ve geleneksel sektörlerdeki mevduatlardan kazanılan faize benzer şekilde ödül olarak ek tokenler alarak bir ağın çalışmasını desteklemesidir. Önemli miktarda donanım ve enerji tüketimi gerektiren madencilikten farklı olarak staking nispeten düşük bir giriş alt sınırına sahip olmakla birlikte daha çevre dostu ve ekonomiktir.
Kripto piyasası geliştikçe ve olgunlaştıkça staking yalnızca bireysel kullanıcılara istikrarlı bir gelir elde etme fırsatı sunmakla kalmaz, aynı zamanda borsalar da dahil olmak üzere kurumsal katılımcıları da çeker. Piyasa trendlerinin yönlendirmesiyle, sermaye art arda PoS yoluna girmiştir ve trafik ağ geçitleri olarak borsaların avantajları giderek daha fazla öne çıkmaktadır. Genel olarak, borsaların staking alanına girmesinin başlıca avantajları arasında aşağıdakiler sayılabilir:
Geçtiğimiz günlerde, küresel kripto para işlem platformu CoinEx, ETH’nin tek tıkla teminat olarak gösterilmesiyle kullanıcıları destekleyen staking hizmetlerini başlattığını duyurdu. Altı yılı aşkın bir süredir sektörde yer alan CoinEx için, staking hizmetlerinin başlatılması yalnızca küresel kullanıcılar arasında ürün ve marka tanınırlığını ve sadakatini artırmakla kalmıyor, aynı zamanda CoinEx’in ürün ekosistemini geliştirme çabalarının bir tezahürü olarak karşımıza çıkıyor. Staking hizmetlerinin düzeni, CoinEx’in salt bir kripto varlık işlem platformu olmadığını, aynı zamanda daha kapsamlı bir tek noktadan kripto varlık yönetim platformu haline geldiğini de göstermektedir.
Aynı zamanda, kripto piyasası gelişmeye devam ettikçe CoinEx’in staking hizmetlerini başlatması, kullanıcılara değer artışı için yeni bir yol sağlayabilir. Platform kullanıcıları varlıklarını CoinEx Staking hizmetine kilitlediklerinde, yalnızca orijinal varlık fiyatındaki artıştan değil, aynı zamanda temettülere benzer düzenli gelirlerden de kazanç elde edebilirler. Bu, kullanıcıların piyasa dalgalanmaları sırasında bile istikrarlı bir kâr kaynağına sahip olabileceği ve varlık dağılımını daha çeşitlendirilmiş ve sağlam hale getirebileceği anlamına geliyor.
CoinEx ayrıca, gelecekte platform kullanıcılarına daha çeşitli staking seçenekleri sunacağını ve farklı kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak için daha çeşitli kripto para birimlerini destekleyeceğini belirtti. CoinEx, staking özelliğini devreye sokarak sadece yatırım için yeni bir kanal açmakla kalmıyor, aynı zamanda marka etkisini de artırıyor. Gelecekte CoinEx’in sürekli yenilikçi ürün ve hizmetleriyle kripto para işlemleri ve yatırım hizmeti sektörüne liderlik etmeye devam edeceğine inanılıyor.
Kripto para sektöründe memecoin furyası devam ediyor. Her ne kadar son günler Ripple (XRP), Cardano…
Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC), Donald Trump'ın ABD başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından yeni bir…
ABD merkezli en büyük kripto para borsalarından bir tanesi olan Kraken, bugün itibariyle yeni altcoin…
Kripto para sektöründe memecoin'ler gündemde kalmaya devam ediyor. Diğer kripto varlıklara kıyasla çok sert yükselişler…
Son dönemde kripto para sektörünün en çok yükselen altcoin'lerinden bir tanesi olan Cardano (ADA), yatırımcıların…
Kripto para sektöründe bir günün daha sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bugün itibariyle lider kripto para birimi…