Dünyanın en çok nüfusuna sahip ülkelerinden bir tanesi olan Hindistan, dijital varlıklar için vergi uygulamasını başlatıyor.
Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman, şubat ayı başında yaptığı açıklamalarda Hindistan’ın kripto para kazançlarını vergilendireceğini duyurmuştu.
O tarihlerde bu yeni yasa tasarısının ne zaman yürürlüğe gireceğini söylemeyen Sitharaman, bugün itibariyle tarihi açıklamış durumda.
Hindistan hükümeti, 1 Nisan itibariyle kripto varlık kazançlarından %30 oranında bir vergi alacak.
Kripto düzenlemeleri için ülkede bulunan en yetkili kurumlardan bir tanesi olan Hindistan Vergiler Merkez Kurulu (CBDT) başkanı JB Mohapatra, kripto varlık kazançlarından %30 vergi uygulamasının başlatılacağını söylüyor.
Bu yasa tasarısının sadece kripto paralar için olmadığını söyleyen Mohapatra, NFT alım satımlarında elde edilecek olan kazançlarında bu vergi yönetmeliğine dahil olduğunu söylemekte.
Uygulanacak vergi oranının yüksek bulan Hindistan vatandaşları ise tepkilerini göstermeye devam ediyor.
Kripto paralardan ve NFT’lerden elde edilen kazançları ülkenin en yüksek vergilendirme yönetmeliği üzerinden denetleyecek olan Hindistan, ilerleyen günlerde ise geri adım atması beklenmiyor.
Dijital varlık yönetmeliğinin yürürlüğe girmesiyle birlikte NFT ve kripto para gelirlerine vergi getiren birkaç ülkeden biri olacak olan Hindistan, bu yönde adımlar atmaya devam edecek gibi gözükmekte.
Ülkemizde de kripto para yasa tasarısı halen tartışılmaya devam ederken, somut bir yönetmelik henüz oluşturulmamış durumda.
Ülkelerin dijital varlık kazançlarını vergilendirme isteği ise kripto topluluğu tarafından dünyanın dört bir yanında protesto edilmeye devam ediyor.