T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı, son dönemde Türkiye’de bir hayli popüler olan kripto paralarla ilgili açıklama yaptı. Kripto paraların ana haber kanallarında bile kendine yer edinmesi aslında ülkedeki regülasyon eksikliğini ön plana çıkarmıştı.
Kripto Para Regülasyonu mu Geliyor?
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Bu çerçevede Bakan Yardımcısı başkanlığında; merkez bankası, bddk, spk VE İLGİ DİĞER KURUMLARLA İŞBİRLİĞİ HALİNDE ÇALIŞMALAR YÜRÜTMEKTEDİR.”
Hazine ve Maliye Bakanlığı Basın Açıklaması pic.twitter.com/TlbVV0Zty3
— T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı (@HMBakanligi) March 1, 2021
Twitter üzerindeki tepkilere bakıldığında ise özellikle “dünya geneli kaygı” ifadesinin dikkat çektiği görülüyor. Kripto paralara karşı bireysel yatırımcıların korunmasının amaçlanması ise durumu değiştirebilir. Kripto para sektörünün duayen isimlerinden olan İsmail Hakkı Polat da bu konuda benzer bir açıklamada bulundu.
Polat, bu açıklamadaki temel amacın ve öncelikli hedefin vergi getirmekten ziyade tüketici haklarının korunması olduğunu öne sürdü. Bu da kripto para borsalarına yönelik düzenlemelerin gelmesi anlamına geliyor.
Tanınan akademisyen, vergi konusunda ise FATF gibi küresel regülatörlerin veya ABD, Avrupa Çin gibi ülkelerin yaklaşımlarının izlenebileceğini belirtti. Son dönemde kripto para sektörü ile ilgili vergi söylentileri inanılmaz bir oranda artsa da buna dair net bir açıklama gelmedi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bu açıklamasının öncelikli hedefinin vergiden ziyade tüketici haklarını korumaya yönelik olduğu kanısındayım. Bu bağlamda ilk aşamada kriptopara alım satım platformlarına ilişkin düzenlemelerin açıklanmasını beklemek daha gerçekçi olacaktır.+ https://t.co/zMkD5Yn6vE
— İsmail H. Polat (@ismailhpolat) March 1, 2021
Türkiye’de kripto paraların bu kadar popüler olmasının sebeplerinden birisinin ise enflasyona karşı bir araç arayışı olduğu biliniyor. Bu durumun çözülmesi ve yerinde regülasyonların getirilmesi, sektörün gelişmesini düzene oturtabilir.