Geçtiğimiz günlerde Çin hükümeti Bitcoin (BTC) ve kripto para birimlerine yasaklar getirmişti. BTC, Çin’den gelen açıklamalar sonrasında 40.600 dolar seviyesine kadar geri çekilme yaşamıştı. BTC’nin bu düşüş sonrası kritik destek seviyesi olan 40.000-41.000 dolar seviyesinin kırılacağı ve daha derin düşüşlere kapı aralayacağı düşüncesi yatırımcılara büyük bir endişe yaşatmıştı. Çin ve ABD başta olmak üzere birçok ülkenin kripto varlıklara karşı sert tutum sergiledikleri görülmekte. Tüm bu olumsuzluklara rağmen uzmanlara göre BTC, 21. yüzyılın “dijital altını“ olma yolunda güçlenerek devam etmekte.
Deustche Bank’ta bir araştırma analisti olan Marion Laboure, Bitcoin’in 1 trilyona yakın uygulanabilir piyasa değeri ve daha fazla büyüme potansiyeli var. Dünya bankaları, Bitcoin’in geçerliliğini görmezden gelmeye devam etmelerinin imkansız hale geldiğini vurgulanmakta.
Kıdemli analist ve ekonomist Laboure, insanlar servetlerini her zaman hükümetlerin kontrol edemeyeceği altın gibi varlıklarda saklamaya çalışmakta. Bitcoin’in ise dijital altın olma potansiyeline sahip bir varlık olduğunu belirtti.
“Altın yüz yıllardır bu role sahip. Ve evet potansiyel olarak Bitcoin’nin bu yüzyılın dijital altını olarak görebiliyorum.“
Merkez bankalarının geleneksel para birimlerinin arzı, karşılıksız olarak artmaya devam etmekte. Böyle bir zamanda insanlar, sabit bir arzı olan BTC’yi fiyat enflasyonuna karşı koruma olarak görüyor. Maksimum 21 milyon arzı olan Bitcoin’in zaten %89’u dolaşımda bulunuyor.
Harvard Üniversitesinde finans ve ekonomi profesörlüğü de yapmakta olan Laboure, kripto para birimlerinin ödemelerin geleceğini şekillendirmede en büyük role sahip olacağına inanıyor. Şu anda, Bitcoin’in bir ödeme aracı olarak sınırlandırılması esas olarak onu destekleyen bir kaç satıcıdan, yavaş ödeme sürecinden ve yüksek işlem ücretlerinden kaynaklanmakta.
Bununla birlikte tüm faktörler, daha ucuz ve daha hızlı işlemlere izin vermek için artan yatırımcı ve teknoloji geliştirilmesi ile çözüme kavuşturulmakta.
“Ancak Bitcoin’in riskli olduğunu da akılda tutmak gerekir. Bugün tam manası ile güvenilir bir değer deposu olarak göremeyiz. Çünkü çok değişkendir. Ama öngörülebilir gelecekte rekor seviyeler gelmesi mümkün gözüküyor.“
Laboure, Bitcoin’in aşırı oynaklığının üç ana nedenine dikkat çekti. İlk sebep, Bitcoin’in, yatırım ve spekülasyon için kullanılması. İkincisi, artan benimsenmesine rağmen hala sınırlı ticarete sahip ve bu da piyasada birkaç büyük alış veya satış olduğunda volatiliteye yol açmakta. Son olarak Bitcoin’in değeri, insanların neye göre değer biçtiklerine bağlıdır, bu da onu yatırımcı duygularındaki bir duyarlılığa tepki haline getirmekte.
Bitcoin’i Ethereum (ETH) ile de bir kıyaslama yapan Laboure, şunları söyledi.
“BTC “digital altın “olarak adlandırılıyorsa, o zaman Ethereum da “digital gümüş“ olarak adlandırılmaya en layık olan kripto para.“