Chanlink (LINK)

Ethereum Maksimalisti Tobby Kitty: Binance’deki Bu Altcoin Gereksiz!

Kripto para sektöründe birçok proje var ve yatırımcılar bu projeleri detaylı bir şekilde araştırarak yatırım yapıyor. Kripto piyasasını rüştünü ispatlamış projelerden olan Chainlink (LINK), uzun bir süredir akümüle oluyor.

Ethereum maksimalisti olan Tobby Kitty ise LINK isimli tokenin gereksiz olduğunu savunmakta. Chainlink’in başarılı olduğunu vurgulayan Kitty, LINK isimli ürüne ise herhangi bir ihtiyacın olmadığını söylüyor.

Resmi Twitter hesabı üzerinden uzun bir yazı paylaşan Tobby Kitty, bu konunun detaylarını şu sözlerle aktardı:

“LINK token neden gereksizdir?”

“ChainLink’in ne işe yaradığını anlamadan önce Akıllı kontratları minikçe özetlememiz gerekir:”

“Akıllı kontrat dediğimiz şey temelde şudur; çalıştırmak istediğimizde önceden belirlenmiş fonksiyonları yerine getiren kodlar bütünlüğüdür, yani bir makinedir. Mesela, çamaşır makinesi, çamaşırları yıkamak için dizayn edilmiştir. Fonksiyonu da şudur; çamaşırları al, su dök, deterjanı çek, çevir ve bitir. Başka bir şey yapamaz. Örneğin tabak yıkayamaz. Çünkü bunun için dizayn edilmemiştir.”

“Akıllı kontratlar da böyledir, belli bir iş için önceden dizayn edilir, blokzincire eklenir ve o andan itibaren ona ne yapılması gerektiği söylenmişse onu yapar.”

“Akıllı kontratlar ÖNCEDEN verilmiş görevleri ifa ederler. Yani akıllı kontratlar kendi kendine bir şeyler öğrenen, daha sonradan kafasına göre kendini değiştiren şeyler değildir. Yani akıllı kontratlar sanıldığı kadar akıllı şeyler değildir. Ona yazılan fonksiyonları çalıştırabilirler bu kadar.”

“Şimdi, AAVE kontratını düşünelim. Siz gidip bu kontrata Ethere koyuyorsunuz, örneğin 1 Ether 1000 Dolar olsun, DAI borçlanmak istiyorsunuz AAVE kontratı size 800 DAI veriyor. Ve sana diyor ki, bak güzel kardeşim olur da Ether fiyatı 900 Dolara düşerse Liq olursun.”

“Hmm… Madem akıllı kontratlar daha önceden verdiğimiz direktifleri uygulayabiliyordu, AAVE kontratı Ether fiyatını nereden biliyor? Daha doğrusu Ether’in 900 Dolar olacağını nasıl anlıyor?”

“birinin dışarıdaki bilgileri bu makineye vermesi gerekiyor.”

“İşte bu ChainLinktir.”

“Örneğe geri dönelim. Birinin Ether fiyatını borsalardan toplayıp bu akıllı kontrata belli periyotlar halinde söylemesi gerekir ki, olur da Ether fiyatı 900 Dolar olursa kontrat Ether koyan adamı Liq etsin.”

“ChainLink’in yaptığı şey budur. Dışarıdaki fiyat bilgilerini ve değişimlerini blokzincirdeki akıllı kontratlara gönderir ve kontratlar da bu verilere göre çalışır. Örnekteki AAVE’nin gerçekten çalışma stili budur, fiyatları ChainLink’ten alır.”

“ChainLink bu fiyat bilgisini “node operator” dediğimiz bilgisayarlardan alıyor, hepsi fiyat konusunda hem fikir olduğu zaman blokzincire, yani fiyat bilgisine ihtiyaç duyan akıllı kontratlara gönderiyor. Bence mükemmel. Burada hiçbir sorun yok. ChainLink akıllı kontratlardaki dışarıdan bilgi beslemesi problemini çözmüştür ve elzemdir.”

“Geldik şimdi LINK token’e”

“Burası kurtlar sofrasıdır. 900 Dolarda Liq olacak adama ChainLink node operatorleri “kanka Ether 800 Dolar” oldu yalanı atarsa; kontrat anında adamı liq eder. Çünkü ona önceden tanımlanan görev budur. Yani verilen datanın güvenliği çok önemlidir.”

“LINK burada devreye giriyor. LINK token bu node sağlayıcılarının teminatıdır. Eğer yanlış bilgi veren varsa elinden vurup LINK tokenini alıyorlar. Slashing gibi.”

“Şimdi burada dalga başlıyor.”

“Bu LINK olmak zorunda değil, teminat göstereceğin yani bak olum yanlış fiyat verirsen paranı alırım diyeceğin şey LINK token olmak zorunda değil.”

“Geldik, diğer nokta: bu node operatörler babasının hayrına çalışmıyor. Bunlara ödeme yapman gerekiyor. totalde 1 milyar LINK’in 550 milyonu ChainLink ekibinde. Bunları ya node operatörleri beslemek için periyodik olarak market sell yapıyorlar, ya da ARGE çalışmaları için kullanıyorlar.”

“Yani satıyorlar. Evet, satmak zorundalar, Ethereum Foundation da yeri geliyor Ethereum için Ether satıyor. Peki marketten LINK almak için, kullanmak için bir teşvik var mı? Yok.”

“ChainLink hizmetinden yararlanmak için LINK almaya gerek yok. LINK tokenler sadece ekonomik olarak yanlışlık yapanı korkutmak için var, e bu da başka token ile yapılabiliyor.”

“E o zaman lınk token’e ne gerek var?”

“ChainLink ekibi de bunu biliyor, ne yapmaya çalışıyor CCIP (Cross-Chain Interoperability Protocol) gibi köprü sistemleri yapmak istiyor ki LINK’e kullanım alanı bulunsun.”

*Gelişmeler için bizi takip etmeye devam edin!

En Son Yazılar

Santiment Uzmanları, Cardano’daki (ADA) Son Ralliyi Analiz Etti!

Son dönemde kripto para sektörünün en çok yükselen altcoin'lerinden bir tanesi olan Cardano (ADA), yatırımcıların…

23.11.2024 - 11:05

Bugün Bitcoin (BTC) Zirve Tazelese de, Altcoin’lerde Düşüşler Yaşandı!

Kripto para sektöründe bir günün daha sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bugün itibariyle lider kripto para birimi…

23.11.2024 - 00:52

Bir Kripto Balinası, Binance’de Listeli Bu Popüler Memecoin’i Biriktiriyor!

Kripto para sektörünün popüler memecoin'lerinden bir tanesi olan Pepe (PEPE), dönem dönem piyasa gündemine geliyor.…

23.11.2024 - 00:07

Dev Bitcoin Madencilik Şirketi, Yeni BTC Satın Alımı Yaptı! İşte Miktarı…

Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC) bugün itibariyle yükselişlerine devam ediyor. Kısa bir süre önce…

22.11.2024 - 23:27

ABD’li Bir Şirket Bitcoin Satın Alacaklarını Söyledi, BTC’nin Son Durumunu Yorumladı!

Lider kripto para birimi Bitcoin (BTC) her geçen gün benimsenme oranını artırmaya devam ediyor. Bu…

22.11.2024 - 22:17

CryptoQuant Uzmanları, Ethereum’da (ETH) Yükseliş Bekliyor!

Lider altcoin Ethereum'un (ETH) vadeli işlem açık pozisyonları %12'nin üzerinde artarak Cuma günü 20,8 milyar…

22.11.2024 - 21:09