Endonezya‘nın finans izleme regülatörü Otoritas Jasa Keungan (OJK) ülkede bulunan bankaların tümünü, kripto para birimleri konusunda uyardığı belirtiliyor. OJK, salı günü resmi Instagram hesabından, kripto para birimlerinde artan saadet zincirine ve piyasadaki volatilite duruma dikkat çekerek, kripto yatırımcılarının aldığı risklere yönelik bir uyarı mesaj yayınladı.
Resmi açıklamada, ayrıca OJK yönetim kurulu başkanı Wimboh Santoso‘nun bankalarında kesinlikle Bitcoin ve benzeri kripto para alım satımı yapamayacağı ve yasak olduğunu vurguladığı söyleniyor.
Endonezya Düzenleyicilerinden Bankalara Uyarı
Bitcoin ve kripto para piyasası son günlerde negatif haber akışının etkisi ile ciddi kayıplar yaşıyor. Kripto endüstrisine son darbe Endonezya’dan geldi. Endonezya regülatörleri resmi Instagram hesabından banka ve yatırımcıları sert bir dille uyardığı söylenmekte. Açıklamanın detayları ise şöyle:
”OJK, finansal hizmet kurumlarının Bitcoin ve kripto varlık ticaretini, pazarlamasını veya bu tür varlıkların alım ve satımını kolaylaştırmasını kesinlikle yasaklamıştır.”
Endonezya’da İslami kuruluşların çok etkin olduğu bilinmekte. Bu nedenle İslami kuruluşların Bitcoin ve kripto para birimlerinin, bir takım eksikliklerinden dolayı haram olarak nitelendirilmekte. Bu nedenle, ülkede bulunan İslami Sivil Toplum Kuruluşları (STK) hükümete uzun süredir kripto para birimlerini yasaklama çağrısında bulunuyordu.
Dolayısı ile kripto para birimlerine gelen son yasakların, STK’ların büyük etkisi olduğu düşünülüyor. Ayrıca, Endonezya’da bulunan önde gelen 3 İslami kuruluş, Bitcoin ve kripto para birimlerinin haram olduğuna dair fetva yayınlamış durumda.
Öte yandan, Endonezya’da Bitcoin ve kripto para benimsenmesi hız kesmeden artmaya devam ediyor. Ülkenin toplam kripto işlem hacmi 2020’de 60 trilyon Rupiah (4.18 milyar dolar) olarak Asya’nın önde gelen kripto ekonomisi arasında yerini aldı.
2021 yılında da kripto para benimsenmesinin muazzam derecede artış gösterdiği Endonezya, kripto işlem hacminde 859 trilyon Rupiah (59 milyar dolar) ulaşmış durumda. Tüm bunlara ek olarak, İslami kuruluşlar yayınladığı bildiride, kripto para birimlerinin İslam dininin ticaret üzerinde belirlemiş olduğu kurallara uyması durumunda caiz kararı verilebileceğini de söylüyor.