ABD dolar endeksi (DXY), Amerikan Merkez Bankasının (FED) faiz artışlarıyla birlikte 2022 yılı içerisinde ciddi miktarda değer kazandı. DXY’de gelen bu yükselişler, yatırım araçlarının düşüş yaşamasına neden olurken, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin de değer kaybetmesine neden oldu.
Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan ve Türkiye ile benzer enflasyon oranına sahip olan Arjantin‘in yerel para birimi Peso, ABD doları karşısında 2022 yılı başından bu yana yüzde 20‘e yakın değer kaybetti.
Ülkemize baktığımız takdirde ise Türk lirasının ABD doları karşısında 2022 yılı başından itibaren yüzde 40’dan fazla değer kaybettiği görülüyor.
TradingEconomics’in aktardığı verilere göre Arjantin hükümetinin kademeli bir şekilde faiz artışı gerçekleştirerek, Peso’nun ABD doları karşısındaki değer kaybını kısıtladığı dikkat çekiyor.
Türkiye ise bu konu hakkında daha farklı bir politika izlemekte. Faiz indirimlerinin gerçekleşmesi Türk lirasının ABD doları karşısında değer kaybını hızlandırıyor.
Doların Artışında Tek Sorun Faiz İndirimleri mi?
ABD doları son saatlerde tekrardan yukarı yönlü hareketler sergilemekte. Geçtiğimiz aylarda ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bu artışların durdurulması için harekete geçmişti.
Cirosunun yüzde 10’undan fazla döviz varlığı bulunduran şirketlere TL cinsinden kredi verilmesini yasaklayan BDDK, döviz stokçuluğunun önüne geçmeye çalışmakta.
Bankalardaki döviz mevduatının yüzde 70’inin 400-500 adet kişinin elinde olduğu görülüyor. Bankalardan TL kredisi almasının ardından bu krediler ile ABD doları alan kişiler, döviz stokçuluğu yaparak doların Türk lirası karşısında yükseliş yaşamasını sağlamakta.
Enflasyon oranlarının ve ABD dolarının yükselişinin durması için bu döviz stokçuluğu yapan kişilere çok daha büyük yaptırımların getirilmesi gerekmekte.
Her ne kadar faiz indirimleri ABD dolarının Türk lirası karşısında değer kazanmasını sağlıyor olsa da, döviz stokçuluğu da Türk lirasının değer kaybetmesinde bir o kadar büyük rol oynamakta.