Blokchain araştırma şirketi Blockdata, akıllı sözleşme tabanlı ürünlerin (DeFi) mevcut finansal sistemin yerini alacağını öngörüyor.
Blockdata’ya göre dünya çapında bulunan en büyük 100 kurumsal banka deneme amaçlı dahi olsa merkezi olmayan finansal sisteme yatırım yapması halinde, 1 trilyon dolar DeFi programına giriş yapabilir.
Merkezi olmayan finans sistemi (DeFi) açık kaynak koduna sahiptir, hiç bir izine gerek duymaz ve kurum otoriteden bağımsız hareket eder. Brokerler veya bankalar gibi aracı kuruluşların işlevi bu alanda yoktur. Aracısız ve hızlı bir şekilde uluslararası kredi alabilir veya fon transferi yapılabilir. Bu özelliği keşfeden kurumsal yatırımcıların yatırımları doğrultusunda DeFi alanında büyük bir yükseliş gerçekleşti.
Blokchain veri araştırma şirketi Chainalysis’in araştırmalarına göre, DeFi’nin kurumsal yatırımcılar tarafından benimsenmesi ile 10 milyon dolar üzeri kurumsal firmaların varlığı kripto piyasasının %50’sini oluştururken, 2021’in ikinci çeyreğinde bu işlemlerin %60’ından fazlasını yine DeFi ekosistemindeki işlemler oluşturuyor.
DeFi Llana’ya göre 178 milyon dolar değerinde defi protokolleri kitlenmiş durumda ve kurumsal yatırımcılar merkezi olmayan bu finans sistemini kazanç getirisi yüksek olması sebebiyle yakından takip ediyor.
Blockdata’nın kurucu ortağı ve genel müdürü Jonathan Knegtel’in yayımlanan bu haftaki makalesinde, dünyanın en büyük 100 bankasından 55’inin, 94 trilyon dolar değerinde varlık tuttuğunu aktardı.
“kurumsal yatırımcıların tamamen DeFi alanına girdiğinde neler olacağını siz düşünün.”
“Bir veya iki kurumsal bankanın %1’lik oranda bile DeFi programına yatırım yapması halinde, bu durum diğer kurumsalların da dikkatini çekecektir. Öyle ki, DeFi ekosistemi rekor yükselişlere sahne olacaktır,” diyen Knegtel küçük bir hesapla 94 trilyon doların %1’lik bir kısmı DeFi’ye ayrıldığında 0.94 trilyon değerinde yeni bir likidite kaynağı sağlayacağını dile getirdi.
Tayland’ın en köklü bankası Siam Commercial Bank’ın girişim kolu SCB 10X’in baş danışmanı ve yatırım sorumlusu Mukaye Panich, Forkast.News’de verdiği yakın tarihli bir röportajında şu açıklamalara yer verdi:
“Geleneksel bankalar ne olursa olsun teknolojiye ayak uydurmak zorunda kalacak ve DeFi alanını yönelecektir. Kredi verme, ticaret, varlık yönetimi, sigorta ve benzeri alanlarda merkeziyetsiz finans sisteminin avantajlarından faydalanmak isteyecektir.”
Siam, bu olanaklardan erken yararlanmak için DeFi’ye yatırım yaptıklarını ve teknoloji araştırması için fon ayırdıklarını, böylelikle bankayı geleceğin teknolojisi ile entegre etmeye çalıştıklarını vurguluyor.