ABD’den Türkiye’ye kadar tüm dünya itibari para birimlerini (dolar, TL ve ülkelerin kendilerine ait basılı para birimlerine verilen ad) dijital hale getirmek için Merkez Bankaları ve özel sektörler ile çalışmalar yapıyor. Başkent Washington’da Trump yönetimi FED tarafından 25 milyon insana ilk etapta açılması beklenen dijital dolar projesini yakından izlerken, Türkiye’de de bu konuda çalışmaların olduğu konusunda söylentiler bulunuyor.
Dijital paraların yakın olmayan ancak çok da uzak olmayan bir gelecekte itibari basılı para birimlerinin kaldırılmasına yol açması durumunda neler olacağı ise bugünden merak edilen konuların en başında 1. sırada yerini almış durumda. Zira bugün çok sayıda insan banka ve kredi kartlarına sahip olmasına rağmen zaman zaman mecburen nakit basılı para ile ödeme yapmak zorunda kalabiliyor. Bunun takside, peynircide, restoranda veya her yerde geçerli durum olduğunu yaşayan ve para kazanan herkes biliyor.
Dijital ödemeler konusunda Danimarka gibi ülkeler belirli bir tarih belirlemiş olsa da, özellikle basılı paraları terketmek kolay olmayacak.
Yüksek Nüfus En Büyük Etken
Danimarka, İsveç ve benzer ülkelerde basılı paraların kaldırılması ve yerini dijital paraların alması daha kolay olacak. Ancak ABD, Almanya, Türkiye Cumhuriyeti gibi nüfusu yüksek veya kısmen yüksek olan ülkelerde dijital paralara geçiş sürecinin çok zorlu ve sancılı olabileceği tahmin edilmekte.
Bunun sebebi olarak ise özellikle de yaşlı, dijital para kullanımını bilmeyen, hatalar yapacak olan insan sayısının çok fazla olması sebep olarak gösterilmekte. Dijital para birimlerinin zamanla rayına oturmasının mümkün olabileceği de beklentiler ve ümit edilen konular arasında.