2008 yılında “Satoshi Nakamoto” takma adını kullanan bir kişi ya da grup tarafından geliştirilmiş olan Bitcoin beraberinde Kripto para sektörünü de getirmiştir. BTC’nin tanıtılmasından kısa süre sonra farklı birimler de dünya çapında duyurulmuştur. Bu süreç hala devam etmekte, yeni Coin’ler hala çıkmaktadır. Yeni çıkan birimleri Binance gibi bir borsa üzerinden takip etmek mümkün olabilmektedir.
Her ne kadar pek çok kripto birim olsa da bunlar hakkında bazı yanlış bilgiler de yer almaktadır. Özellikle BTC hakkında kişilerin yanlış bildiği bir takım konular mevcuttur. Bu yazımız bunlara değinmek için hazırlanmış olup bir yatırım tavsiyesi değildir.
Gerçek Dünyada Kullanımının Olmadığı
Bitcoin hakkında ilk yanlış bilinen konulardan bir tanesi gerçek dünyada kullanımının olmadığıdır. Ne var ki bu birim uzun bir süredir merkeziyetsiz bir ödeme aracı olarak dünya çapında pek çok insan ve firma tarafından kullanmaktadır. Örnek olarak Tesla, Square ve MicroStrategy milyonlarca dolar değerinde BTC satın almıştır. Ancak bunların dışında farklı firmalar da yine yer almaktadır.
Bunun yanı sıra alım satım işlemleri de yine yapılabilmektedir. BTC madencisi olunmasa bile Binance gibi bir platform BTC dahil farklı kripto para birimlerini alıp satmaya yardım etmektedir.
MasterCard
MasterCard, paydaşlarına yönelik önemli bir duyuru yapmış ve dijital cüzdan altyapısı aracılığıyla kripto para birimlerinin ticaretini ve saklanmasını kolaylaştırma imkanını verdiğini açıklamıştır. Ayrıca geleneksel sadakat puanlarının yerine işletmelere kripto para birimleri sunarak, bağlı müşterilerinin minnettarlıklarını ifade etmeleri için yenilikçi bir seçenek sunmaktadır.
Pavilion Hotels & Resorts
Pavilion Hotels & Resorts Grubu, merkezi Hong Kong’da bulunan ve uluslararası bir otel zinciri olarak tanınmaktadır. Firma sektörde önemli bir adım atarak dijital para birimleri ile yapılan ödemeleri kabul eden konuma gelmiştir. Söz konusu adım firmanın,
- Amsterdam
- Madrid
- Lizbon
- Roma
- Bali
- Phuket gibi popüler destinasyonlarda işlemlerini kapsamaktadır.
Pavilion Hotels & Resorts Grubu Coindirect ödeme platformuyla stratejik bir iş birliğine giderek, Bitcoin dahil farklı kripto para birimlerini içeren yaklaşık 40 farklı kripto para biriminin ödeme sistemine sorunsuz bir şekilde entegrasyonunu başarmıştır.
Axa Sigorta
Küresel bir sigorta devi olan AXA Insurance, İsviçre’deki müşteri tabanına yönelik Bitcoin ödemelerinin kapsamını genişleterek ileriye dönük bir adım atmıştır. Söz konusu hamle, 2019 senesinde gerçekleştirilen bir anket sonuçlarına dayandırılarak geliştirilmiştir.
Söz konusu ankette, 18-55 yaş arasındaki katılımcıların üçte biri, kripto para birimlerine yatırım yapma veya bu tür yatırımları düşünme eğiliminde olduklarını ifade etmiştir.
Anonim ve Takibi Zor Olduğu
Bitcoin ya da farklı bir kripto birim için sıklıkla anonim olduğu ve takibinin de oldukça güç olduğu söylenir. Ancak anonimlik bazı zamanlarda yanlış çıkarımlara sebep olabilmektedir.
Kripto para işlemleri yapılırken kullanıcı bilgileri anonim tutulur. Kişi kendisi varlıklarını, cüzdan adreslerini belirtmediği müddetçe anonim olarak kalır. Ne var ki yine kişilerin cüzdan adresleri, gerçekleştirdikleri adresler Blockchain sisteminde kayıtlıdır; yani bunlar herkes tarafından görülebilir, takibi gerçekleştirilebilir.
Bunun yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri istihbarat kurumları, İngiltere’nin istihbarat kurumları ve yöneticilerinin söz konusu transferleri görebildiği, bunlar hakkında bilgi sahibi olduğu da söylenmektedir.
Bunun dışında tüm kripto para birimlerinin fiyat takibi de borsalar üzerinden kolayca yapılabilmektedir. Örnek olarak Binance üzerinden grafik değerlerini takip etmek hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Bitcoin Sınırsız Sayıda Bulunabilir
Bitcoin hakkında hatalı bilinen konulardan bir diğeri sınırsız sayıda olduklarıdır. Ne var ki aslında bunun bir limiti yer almaktadır. Her ne kadar dijital olsa da Bitcoin kodunda belirtilen ifadelere göre 21 milyon adettir. Dolayısıyla sayı da 21 milyonu geçemez.
Teknik Hatalar Olmaz
Bitcoin ağında hataların olmayacağı birçok kişi tarafından düşünülebilir. Ancak bu da yanlış bilinen konulardan biridir. Teknolojisi gelişmiş olsa da, bu durum hataların mevcut olmayacağını ya da yaşanmayacağını göstermez.
Örnek olarak Nakamoto BTC’yi başlatsa da kodlar çok sayıda değişikliğe maruz kalmış, hatalar ilk dönemde geliştiricilerin desteği ile düzeltilmiştir. Ardından 15 Ağustos 2010’da 74730. blokta açık tespit edilmiş; dahası 3 hesabın 184 milyar adet BTC bastığı görülmüştür.
Açığın görülmesi ile 74931. blokta BTC taban kodu değiştirilmiş, forklanmıştır. Süre zarında 8 saat 27 dakika Bitcoin ağı durmuştur. Yani geçmişte bir hata dolayıyla olsa da, 21 milyon sınırı aşılmıştır.