Kripto para sektörü uzun yıllardır sert eleştiriler ile karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Dijital varlıkların volatil hareketlerinin yanı sıra spekülatif olması, çevreye zarar vermesi ve dolandırıcıların uğrak adresi gibi birçok ithamın olduğu gözlenmekte.
Bu ithamların birçoğunun gerçek dışı olduğu 2022 yılı özelinde kanıtlanmaya başladı. Bitcoin madenciliğinin çevreye olan zararının tahmin edilenden çok daha düşük olduğu dikkat çekiyor.
Cambridge Üniversitesi Alternatif Finans Merkezi (CCAF) tarafından yürütülen “Bitcoin‘in çevresel etkisine derin bir dalış” isimli çalışma, BTC‘nin 2022’deki sera gazı emisyonlarının sadece yüzde 0.10’undan sorumlu olduğunu ortaya çıkardı.
Hükümetlerin yaptığı algı operasyonlarına göre ise Bitcoin dünyadaki toplam sera gazı emisyonlarında büyük bir yüzdesi bulunmakta.
Her ne kadar Proof-Of-Work sistemi çevreci bir konsorsiyum olmasa da, oluşturulmaya çalışılan algı kadar çevreye zararlı olmadığı görülüyor.
41.12 milyon ton karbondioksit eşdeğerinde bir sera gazı emisyonu gerçekleştiren BTC, 2021 yılından düşük olduğu dikkat çekiyor.
İlerleyen yıllarda madencilik zorluğunun artması ve halvingler ile birlikte her ne kadar bu değerler artmaya devam edebilecek olsa da, dünyanın çevre konusunda Bitcoin madenciliğinden çok daha önemli problemleri bulunmakta.
Küresel nükleer santraller, sanayi bölgeleri, fabrikalar ve arabaların çevreye verdiği zarar karşısında Bitcoin madenciliğinin çevreye olan etkisi gözle dahi görülemeyecek kadar küçük.
*Gelişmeler için bizi takip etmeye devam edin!