Son günlerde Bitcoin’in yaptığı hareketler, Amerikan Federal Rezerv Bankası (FED)’in verdiği kararlarla orantılı ilerliyor.
Dünyada bulunan banka gibi merkezi yapılara karşı alternatif olarak çıkartılmış olan Bitcoin, küresel piyasalarla korele bir şekilde hareket etmesi, yatırımcıların canını sıkmaya yetiyor.
ABD Borsaların yükseliş ile açıldığı günlerde Bitcoin’de bir yükseliş hareketi görürken, borsalardaki negatif hareketler ise Bitcoin’i doğrudan etkilemeye devam etmekte.
Dün FED‘in TÜFE Faizlerini ve enflasyon verisini açıklamasıyla Bitcoin’de bir merkezi yapı gibi hareketler görmüştük. Verilerin açılmasıyla ABD Borsaları ile çöküşe geçen Bitcoin, borsaların toparlanmasıyla sert yükseliş yaşadı.
Öyle ki, Bitcoin yapısı itibarıyla enflasyona karşı tam tersi işlem gören ve yatırımcıları kötü gelişen ekonomik şartlardan koruyan, en önemli varlık olarak biliniyor. Ancak, BTC bu halinden fazlasıyla uzakta ve bilinen geleneksel yöntemlerle eşgüdümlü olarak hareketlerini sürdürüyor.”
Son dakika olarak okurlarımıza aktardığımız ABD TÜFE Faizleri ve enflasyon verisi yazımızı merak eden okurlarımız ilgili bağlantıya göz atabilirler:
Başarılı bir kripto para analisti olan Matthew Hyland, 2021 yılında FED toplantılarının Bitcoin üzerindeki etkisini araştırmıştı.
Grafik üzerinde FED toplantıların ve kararların açıklandığı günleri işaretleyen Matthew, Bitcoin’in toplantı günlerinde diğer günlere nazaran çok daha volatil hareket ettiğini saptamıştı.
I tagged all of the FOMC Meetings on the #Bitcoin chart over the last year
Not drawing any conclusions, just providing the data: pic.twitter.com/CLTH4YTGpo
— Matthew Hyland (@MatthewHyland_) January 26, 2022
Yatırımcılar her ne kadar “Bitcoin merkeziyetsiz bir yapı, FED toplantılarından yada borsaların genel durumundan etkilenmez” dese de, aslında veriler tam tersini göstermekte.
Dünyada olan büyük olaylara piyasalarla korele bir şekilde tepki vermeye devam eden Bitcoin, piyasa yapıcıların insanları kaldıraçlı işlemlerde terste bırakarak, birikimlerini aldığı bir yatırım aracına dönüşmeye devam ediyor.
Her ne kadar uzun vadede Bitcoin, küresel piyasalarla korelasyon hareketinin dışına çıkabilmiş olsa da kısa vadede gelen hareketlerin bir merkezi borsa hisse senedinden farkı olmadığı görülmekte.
Bir çok analist ilerleyen dönemlerde bu durumun sona ereceğini düşünse de, Bitcoin piyasaların düşüş yaşadığı zamanlarda ralli yaparak ATH seviyesini geçmesiyle birlikte oluşan korelasyonu pozitif olarak ayrıştırması gerekiyor.
15 – 16 Mart tarihlerinde FED’in faiz arttırma ihtimali yükselmeye devam ederken, Bitcoin bu sefer de faiz artışı geldiğinde yükseliş yaşamayı başarırsa kurumsalların ve devletlerin yatırım yapmak için tercih edeceği bir varlık olarak kendini kanıtlamış olacak.