Hem Optimism hem de Arbitrum, Optimism Rollup ile oluşturulmuştur, ancak ikisi birçok yönden farklılık gösterir. İlk olarak, Optimism ve Arbitrum, işlemleri doğrulamak için farklı uyuşmazlık çözüm süreçlerini benimsiyor. Optimism ilk katmanda uygulanan tek aşamalı bir dolandırıcılık kanıtlama planı kullanırken Arbitrum, zincir dışı yürütülen çok aşamalı bir kanıtlama planına dayanır.
Ayrıca, ikisi EVM uyumluluğu açısından farklılık gösterir. Arbitrum, tüm EVM dilleriyle uyumludur, ancak Optimism yalnızca Solidity’yi destekler. İki Layer 2 projesi neredeyse aynı anda başlatılsa da tasarımdaki ince farklar, ekosistemlerinin gelişimi için temel oluşturmuştur.
Şekil 1’de gösterildiği gibi, tam EVM uyumluluğu sayesinde Arbitrum, geliştiricilerin platformunda birçok DeFi projesini kolayca dağıtmasına olanak tanır. Buna karşılık, ilk günlerde Optimism, ekosistemde konuşlandırılabilecek projeleri belirten bir beyaz listeye sahipti. Sonuçta, Arbitrum en başından beri TVL ve DApp sayısı açısından Optimism’den çok daha üstündü ve eski piyasa payının yarısından fazlasına sahipti.
Ancak Optimism, Aralık 2021’de beyaz listenin kaldırıldığını duyurdu ve Mart 2022’de işlem ücretlerini düşürmek için platformu yükseltti. a16z ve Paradigm liderliğindeki bir B Serisi finansman sırasında 150 milyon dolar topladıktan sonra Optimism büyüyen bir TVL ile gelişmeye başladı.
Son zamanlarda, piyasa toparlanırken, Arbitrum’daki DeFi işlemlerine olan talep arttı ve son altı ayda günlük aktif kullanıcı sayısında %163’lük bir artışa yol açtı. Öte yandan, Optimism’in günlük aktif kullanıcıları, platformun bir dizi ödül kampanyası başlatması nedeniyle önemli ölçüde dalgalandı. Kullanıcılar, ödül olarak token veya NFT kazanmak için ağla etkileşime girebilir, ancak kampanyalar sona erdikten sonra, günlük aktif kullanıcı sayısı hızla düşer.
Örneğin, Ocak 2023’te Quest programının sona ermesinin ardından, Optimism’in günlük aktif kullanıcı sayısı orijinal seviyesine düştü. Bu açıdan bakıldığında, Arbitrum’un kullanıcıları elde tutmak için yerel uygulamalara bel bağladığı, Optimism’in ise kısa vadede kullanıcıları çekmesine izin veren ağ teşviklerine daha bağımlı olduğu açıktır.
Daha önce de belirtildiği gibi, hem Arbitrum hem de Optimism, son altı ayda işlem hacminde önemli bir büyüme kaydetti, fakat Optimism’in büyüme rakamı, Ocak ayında teşviklerin sona ermesinin ardından yavaşladı. İşlem ücretleri açısından, hem Arbitrum hem de Optimism, ağ yükseltmeleri yoluyla ücretleriyle birlikte işlemlerdeki artış da işlem maliyetini düşürdü. Bugün, iki ağda alınan ücretler hemen hemen aynıdır.
Arbitrum and Optimism konusundaki proje sayısı da geçen yıl sırasıyla %145 ve %235 arttı. Büyüdükçe ve geliştikçe, yerel Arbitrum projelerinin çoğu, özellikle DeFi projeleri, geniş bir kullanıcı tabanı oluşturarak Ethereum kullanıcılarının minimum gecikme süresi ve düşük ücretlerle kripto işlemleri yapmasına izin verdi. Buna karşılık, Optimism yalnızca birkaç yerel proje sunar ve ekosistemindeki çoğu proje diğer ağlardan taşınır. Şimdi, artılarını ve eksilerini incelemek için iki platformun yerel projelerine göz atalım.
Arbitrum Ekosistemindeki Projeler
2023’te kripto piyasası toparlandı ve başta DeFi türevleri olmak üzere Arbitrum projeleri gelişerek artan kullanıcı trafiğini çekti.
|GMX
Eylül 2021’de kullanıma sunulan GMX, hem spot hem de vadeli alım satımı destekleyen bir DEX’tir. dYdX veya Perpetual Protocol tarafından kullanılan sipariş defteri veya AMM modelinden farklı olarak GMX, kullanıcıların likidite belirteçleri GLP’yi doğrudan satın alarak ve staking yaparak GMX için likidite sağlamalarını sağlayan yeni bir GLP likidite modelinden yararlanır. Bu model ile likidite sağlayıcılar rakip olarak hareket eder ve havuzdaki tüccarların kayıplarından kâr sağlar.
Bu nedenle GLP fiyatı, alım satım yapan kullanıcıların kazanç veya kayıplarına göre yükselir veya düşer. Yeni modelin avantajı, GLP havuzlarının geleneksel ticaret çifti havuzlarından daha büyük olmasıdır. Ayrıca, alım satım fiyatı Chainlink veya diğer DEX’lerdeki ortalama fiyatlardan beslendiğinden, kaymanın etkisi en aza indirilir.
|MAGIC
Metaverse kaynaklarına odaklanan Treasure DAO (Magic), Arbitrum üzerine inşa edilmiş merkeziyetsiz bir NFT ekosistemidir. Ekosistemin gelişimi, yönetim tokeni MAGIC aracılığıyla ekonomisiyle bağlantılı görevlerle birlikte ekonomik mekanizmalara odaklanıyor. Proje ilk olarak Ağustos 2021’de NFT alım satımını ve borç vermeyi destekleyen bir NFT finans platformu olarak başlatıldı.
Treasure DAO’da kullanıcılar, Loot ve Treasure veya AGLD (Loot topluluğunun türev tokeni) gibi NFT varlıklarını stake ederek MAGIC jetonları kazanabilir. Treasure DAO’nun yönetişim tokeni olan MAGIC, tüm ekosistemde çalışır. MAGIC sahipleri, projenin yönetim, oylama ve karar verme sürecine katılabilir. Treasure DAO’nun desteğiyle geliştirilen ve yakın zamanda piyasaya sürülen bir oyun olan The Beacon, piyasa başarısı elde etti. Gelecekte, projenin ekosistemi büyümeye ve genişlemeye devam ettikçe, MAGIC’in daha fazla başarı kaydetmesini bekliyoruz.
|JONES
Jones DAO, getiri sağlayan opsiyon destekli varlık tokenleriyle DeFi seçenekleri için likidite ve sermaye verimliliğinin kilidini açarken kurumsal sınıf opsiyon stratejilerine tek tıklamayla erişim sağlayan kasalara sahip bir getiri, strateji ve likidite protokolüdür. Jones DAO, birden fazla varlık ve risk profili için kasalar sağlar.
Jones Vaults’ta depolanan varlıklar üzerinde uygulanan opsiyon stratejileri aracılığıyla getiri sağlar. Kullanıcılar, tek bir tıklamayla en iyi getirilere erişirken, getiri sağlayan opsiyon destekli varlık tokenleriyle DeFi seçenekleri için likidite ve sermaye verimliliğinin kilidini açabilecek. Jones Vaults’un amacı, gelişmiş stratejilerle getiri elde etmektir. Ayrıca, zaman içinde daha fazla varlık biriktirmek için kasaların değeri kasa varlığına göre belirlenir.
Jones DAO, üç ana kullanıcı grubu için oluşturulmuştur: 1) seçenek stratejilerini aktif olarak yönetmek istemeyen veya stratejilerini dağıtmak için kasasını kullanmak isteyen kullanıcılar; 2) varlıklarını kilitlememeyi tercih eden ve mevduatlarını likit tutmak isteyen kullanıcılar; 3) hazine varlıklarından ek getiri elde etmeyi planlayan protokoller.
|RDNT
Radiant Capital, Arbitrum’da başlatılan ve Layer 0 üzerine inşa edilen zincirler arası bir borç verme protokolüdür. Kullanıcıların bir ağda teminat yatırarak diğerine sorunsuz bir şekilde borç alıp vermesine olanak tanır.
Arbitrum’da en hızlı büyüyen borç verme protokolü olan Radiant Capital, çok zincirli borç verme adı verilen benzersiz bir özellik Sunar. Basitçe, protokol, kullanıcıların bir zincire teminat yatırmasına ve diğerinden borç almasına olanak tanır. Radiant Capital, yerel bir zincirler arası piyasa ile mevcut döviz piyasası modellerini kullanır ve yerel olarak tamamen kendi topluluğu tarafından işletilen bir zincirler arası çerçeve oluşturur.
Şu anda, projenin TVL’si 485 milyon dolara ulaştı. Radiant Capital, herhangi bir risk sermayesi veya tohum turu finansmanı olmadan sıfırdan başladı. Protokol, tüm ücretleri stake sahiplerine ödül olarak dağıtır, çoğunlukla USDC’de ödenir ve onlara iyi getiriler sunar. Dağınık fonları (yaklaşık 22 milyar) ilk on etkileşim katmanında bir araya getirmeyi hedefliyor.
| DPX
Dopex, opsiyon tacirlerine opsiyon havuzları aracılığıyla likidite sunarken bir indirim sistemi ve arbitraj işlevleri aracılığıyla opsiyon sözleşmelerinin hem alıcıları hem de satıcıları için kazançları maksimize eden merkeziyetsiz bir opsiyon platformudur.
Dopex, özünde, kullanıcıların tokenleri belirli bir süre boyunca kilitlemesine ve stake edilen varlıklarından getiri elde etmesine olanak tanıyan Single Staking Option Vaults (SSOV’ler) sağlar. Kullanıcılar varlıkları bir sözleşmeye yatırabilecekler.
Sistem daha sonra mevduatları, dönem sonu vadeleri için seçtikleri sabit kullanımlarda alıcılara alım opsiyonu olarak satar. Açıkça söylemek gerekirse kullanıcılar bir alım/satım opsiyonu satmak için varlık yatırırlar. Aynı şekilde, riskten korunma amacıyla bir alım/satım opsiyonu satın alan alıcılar da olacaktır.
Dopex, DPX’in yönetişim tokeni ve protokol ücreti tokeni olarak hizmet verdiği bir çift tokeni ekonomiyi benimser. Bu, bir opsiyon havuzunda, takaslarda, para cezalarında ve strateji kasalarında satın alma çağrıları için alınan ücretlerin tamamının DPX’te ödendiği anlamına gelir. Aynı zamanda, alınan tüm ücretlerin %15’i, her dönemden sonra DPX sahiplerine orantılı olarak dağıtılacaktır.
Dopex’te rDPX, indirim belirteci olarak işlev görür. Aşırı dalgalanmalardan kaynaklanan kayıp riskini ortadan kaldırmak için, opsiyon sahipleri her dönemde tazminat olarak rDPX alırlar. Dopex kullanıcıları, sentetik varlıkları basmak için rDPX’i kullanabilir veya teşhirlerini genişletmek için tokenleri teminat olarak yatırabilir.
Optimism Ekosistemindeki Projeler
Oyuna geç dahil olan Optimism ekosisteminde küçük bir TVL ile yalnızca birkaç yerel proje bulunur. Yine de Grant (ekosistem tarafından sağlanan bir teşvik programı) ile Optimism, artan sayıda geliştiriciyi cezbetti.
VELO
Velodrome Finance, Optimism protokolleri için bir likidite çözümüdür. Şu anda 309 milyon $ olan TVL’si, diğer birçok önde gelen projeyi geride bırakıyor. Ayrıca, projenin rüşvet fonları tarihi bir rekor kırdı. Velodrome, Andre Cronje’nin ekibi tarafından başlatılan Solidly’den veDAO ekibi tarafından uyarlandı. VeDAO ekibi ayrıca Velodrome’un token tasarımını Solidly’nin (3,3) mekanizmasına dayandırdı.
Likidite sağlayıcıları, projenin NFT yönetişim belirteci olan veVELO’yu elde etmek için kilitlenebilen VELO tokenlerini ödül olarak alırlar. veVELO sahipleri, VELO’nun her bir likidite havuzuna atadığı ağırlığı belirlemelerine izin veren yönetişim haklarından yararlanır. Ayrıca, tüm işlem ücretlerini ve rüşvetlerini alıyorlar ve yeniden değerlendirme yoluyla oy gücü sulandırmasını kaldırabilirler.
Velodrome’daki rüşvet ve işlem ücretleri arttıkça, veVELO sahipleri daha yüksek getiri elde edecek ve bu da VELO fiyatını artıracaktır. Ayrıca, likidite sağlayıcıları tarafından kazanılan yüksek getiriler, protokole daha fazla likidite çekecek ve güçlü likidite, işlem ücretlerini artıracak ve bu da bir çark yaratacaktır.
SONNE
Sonne Finance, Optimism üzerine yerel bir borç verme projesidir. 9 Mart 2023 itibarıyla, projenin TVL’si 39,72 milyon ABD dolarıdır ve tüm borç verme projeleri arasında AAVE’den sonra ikinci sıradadır. Sonne, en derin likiditeye sahip en iyi borç verme platformuna dönüşmeyi ve Optimism’de para piyasaları için en rekabetçi teşvikleri sağlamayı hedefliyor.
Ayrıca Sonne, tokenomiklerini Velodrome ile birleştirerek kullanıcıların Velo sahiplerine Sonne ile rüşvet vermesine olanak tanır ve kazanılan VELO, Sonne Finance’in genel likiditesini artıran Sonne sahiplerine de dağıtılacaktır.
LYRA
Lyra, tacirlerin likidite havuzlarına dayalı olarak kripto opsiyonları alıp satmalarına opsiyon protokollerinin yüksek kaymasına ve risklerine rağmen zayıf likiditesine yanıt olarak Lyra, likidite sağlayıcılarını tehdit eden riskleri azaltmak ve AMM’nin likiditesini iyileştirmek için bu sorunları aktif olarak yönetmeyi öneriyor.
Lyra’da AMM, likidite sağlayıcılarının Delta riskini azaltmasına yardımcı olmak için Synthetix protokolünü kullanır. Protokolün genel Delta riskini hesaplar ve ardından delta tarafsız kalmak için Synthetix üzerindeki riski aktif olarak korur, bu da fiyat dalgalanmalarının opsiyon fiyatları üzerindeki etkisini azaltır ve likidite sağlayıcıları için riskleri en aza indirir.izin veren bir opsiyon AMM protokolüdür. Mevcut DeFi
PIKA
Optimism’e özgü, merkeziyetsiz, kalıcı bir takas borsası olan Pika Protocol, 100x’e kadar kaldıraç, düşük kayma ve ucuz ücretler sunar. Son zamanlarda, kullanıcılar OP tokenlerinde indirim kazanmak için Pika’da işlem yapabilirler. Artı, TVL’si son üç ayda %55 büyüdü. Proje henüz token yayınlamadı, ancak bir airdrop programı bekleniyor.
COLLAB
Discord ve TG’deki blokzincir projeleri tarafından yaygın olarak kullanılan bir araç olan Collab.Land, herhangi bir token sahibinin Discord’a katılmasına ve üyeliğini doğrulamak için Collab.Land botunu kullanmasına izin verir. Bir kullanıcının cüzdanında belirli bir varlığa gerçekten sahip olup olmadığını doğrulamak için kullanılan Collab.Land, artık en yaygın kullanılan DAO araçlarından ve SocialFi ürünlerinden biridir.
Projenin yerel tokeni olan COLLAB, temel olarak sahiplerin özellik istekleri üzerinde oy kullanabilecekleri, ödül sağlayabilecekleri ve pazar yerini yönetebilecekleri Collab.Land ekosisteminde yönetişim ve uygulama için kullanılır.
Sonuç
Arbitrum ve Optimism, Ethereum’daki en popüler iki Rollup çözümüdür. DeFi güçleri olarak kabul edilen her ikisi de benzersiz avantajlara sahip gelecek vaat eden Layer 2 protokolleridir. Projeler hala hacim ve işlemler açısından Ethereum’u yakalamaya çalışsa da Arbitrum ve Optimism, daha hızlı işlemleri ve daha düşük ücretleri ile geniş bir kullanıcı ve proje yelpazesini kendine çekti.
Ayrıca, ikisi her yükseltmede kullanıcı deneyimini her zaman geliştirebilir. Bununla birlikte, uzun vadeli başarı elde etmek için Ethereum’un yardımcısı olmak yerine her ikisinin de kendilerine ait güçlü bir ekosistem oluşturması gerekir. Bu açıdan bakıldığında, ölçeklendirme çözümleri arasındaki yarış birden çok yolu içerir. Yalnızca bir veya birden çok kazanan olabilir, ancak nihai hedef, kullanıcılara ve tüm DeFi ekosistemine fayda sağlamaktır.
Arbitrum, Optimism, Web3, Dao Projelerine Önem Veren CoinEx Borsası
2022’de, CoinEx marka sloganını “Kolay Kripto İşlemler” olarak güncelleyerek büyük vizyonu ortaya koydu. Borsa, itibar ver kâr elde etmenin yerine tek bir şeyde mükemmeliyet arıyor. CoinEx gibi yalnızca kullanıcıların taleplerine adanan şirketler uzun vadede başarılı olacaktır.
Basit arayüz renklendirmesinden kullanışlı web sayfalarındaki kolay ürün işlemlerine kadar, CoinEx ürün tasarımının üzerine ne kadar düşünülüp çabalandığını konusunda kullanıcıları etkiler. CoinEx’te karmaşık tasarımlar veya gereksiz şartlar yoktur. Yeni başlayanlar bile kolaylıkla kripto para alıp satabilir.
Şu an 16 dilde kullanıma açık olan CoinEx, spot, marj, vadeli sözleşmeler, AMM, kripto finans ve CoinEx Dock dahil olmak üzere geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Dahası, borsada piyasada çoğu yatırımcının taleplerini karşılayan 600’ü aşkın kripto para bulunuyor.