Dünyanın en büyük ekonomisi olarak nitelendirilen Amerika Birleşik Devletleri, çok büyük bir kriz ortamının içerisine girdi. Her ne kadar Amerikan Merkez Bankası (FED) faiz artışları ile enflasyonu baskılamayı başarsa da, şuan itibariyle bankacılık krizinin alevlendiği görülüyor.
Aktarılan bilgilere göre Amerika’nın en büyük 4 banka iflasından 3’ü son iki ayda meydana geldi. Bu, FDIC’nin mevduat sigortası fonuna 35 milyar dolara mal oldu.
“Silikon Vadisi için 20 milyar dolar (esas olarak sigortasız mevduat sahiplerini kurtarmak için)”
“Signature Bank için 2,5 milyar dolar”
“First Republic bank için 13 milyar dolar”
Birçok ölçüme göre bu ABD tarihindeki banka iflaslarının en kötü yılı. Akademik Araştırmacılar, şuan itibariyle 190 bankanın daha iflas etme riski altında olduğunu tespit etti. En fazla risk altında görünenler ise PacWest Bancorp, Western Alliance ve Zion Bank.
Son verilere göre bu bankacılık krizinin boyutu 2008’i de geride bırakarak, son 20 yılın en büyük bankacılık krizi olarak tarihe geçmiş durumda. ABD vatandaşlarının paniğe kapılması, bu krizin büyümesine neden olacaktır.
Her ne kadar bankacılık krizi geleneksel finans piyasaları için olumsuz olsa da, lider kripto para birimi Bitcoin (BTC) bu krizin daha da alevlenmesi halinde ciddi sıçramalar yapabilir.
ABD’de ve dünyada bankalara olan güven azalırken, Bitcoin ve altın gibi varlıklara olan talep ise artmaya devam ediyor.
*Gelişmeler için bizi takip etmeye devam edin!