Türk kripto para yatırımcıları uzun bir süredir ülkemizde çıkacak olan kripto para yasasını yakından takip ediyor. Bugün itibariyle Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hazırlıkları devam eden bu kripto varlık yasasında artık sonlara geldiklerini söyledi.
Mehmet Şimşek, Türkiye’nin gri listeden çıkmasını sağlaması beklenen beklenen bu kripto varlık yasası hakkında şu sözleri aktardı:
“Ülkemizde uluslararası uygulamalara benzer şekilde kripto varlıklarla işlem yapan tarafların risklerinin azaltılması adına adım atıyoruz. Bu aynı zamanda gri listeden çıkmak için FATF kapsamında atmamız gereken adımlardan birini de oluşturuyor.”
Ekonomi Bakanı Şimşek, Merkez Bankası ve MASAK’ın şuan yürürlükte bazı düzenlemelerinin olduğunu ancak daha fazlasını yapmaları gerektiğini söyledi:
“Bu düzenlemelerle platformlarda gerçekleşen işlemler ve transferler gibi konularda bilgi sahibi olabilme imkanını edindik ama tabii bundan daha fazlasını yapmamız gerekiyor.”
Bu kripto varlık yasasının temel hedefinin, platformları ve burada gerçekleşen işlemleri düzenlemek olduğunu söyleyen Mehmet Şimşek, vergiyi odak noktaya almayacaklarını söyledi.
Mehmet Şimşek kripto varlık yasası hakkında yaptığı açıklamalarını şu sözlerle tamamladı:
“Kripto varlık düzenlemesiyle temel hedefimiz bu alanı daha güvenli hale getirmek ve ortaya çıkabilecek riskleri bertaraf etmek. Yaklaşımımız kısıtlayıcı değil, belirsizlikleri ortadan kaldırmak ve olası riskleri kontrol altına almak üzerine kurulu. Aynı zamanda da blokzincir teknolojisi ve kripto varlık ekosisteminin gelişmesinin önünü de açmayı amaçlıyoruz.
Kripto varlık alım satım platformlarına SPK tarafından lisans verilecek, finansal kuruluşlara benzer olarak asgari faaliyet şartları zorunluluğu getirilecek. Bunlar kurucu ve yöneticilere ilişkin şartlar, organizasyonel yükümlülükler, sermaye şartı, bilgi işlem altyapısı yükümlülükleri şeklinde olacak.
Faaliyet şartlarının detayları ikincil düzenlemeyle belirlenecek. Tabi bu düzenlemeleri yaparken bazı tanımları da yapmak gerekiyor. Uluslararası düzenlemelerle uyumlu olacak şekilde kripto varlık, cüzdan, kripto varlık hizmet sağlayıcı, kripto varlık saklama hizmeti ve kripto varlık alım-satım platformu tanımlarına yer verildi.
Taslağımızda kripto varlıklar geniş anlamda tanımlandı. Buna göre, kripto varlık, ‘Dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak elektronik olarak oluşturulup saklanabilen, dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan ve değer veya hak ifade edebilen gayrimaddi varlıklar’ olarak tanımlandı.
Belirli sınırlar dahilinde yapılacak tanımların ileride ortaya çıkabilecek farklı kripto varlıkları kapsamayabileceği değerlendirilerek, tanımın en kapsayıcı şekilde oluşturulması amaçlandı.”
*Gelişmeler için bizi takip etmeye devam edin!