Dünya genelinde piyasaları izleyen bir kuruluş, Bitcoin (BTC) ve kripto para birimlerinin dünya ekonomisi için büyük bir tehdit olduğunu raporladı.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ile birlikte hareket eden ve bir çok politika yapıcıdan oluşan Finansal İstikrar Kurulu çarşamba günü bir rapor yayınladı. Söz konusu raporda kripto para sektörünün risklerine işaret edilerek, geleneksel finans ile artan korelasyonundan bahsedildi.
Kripto Sektörü Dünya Ekonomisinin Köklerini Sarsabilir
Finansal İstikrar Kurulunun çarşamba günü yayınladığı rapor, kripto para piyasasının 2021 yılında 2.6 trilyonluk bir bütçeye ulaştığına vurgu yapıyor. Ayrıca kripto varlıkların ölçeğine, yapısal kırılganlıklarına ve geleneksel finans ile nasıl uyum içinde hareket etmeye başladığı belirtiliyor.
2009 yılında kurulan Finansal İstikrar Kurulu kripto paralara yönelik ilk raporunu 2018 yılında yayınladı. Bu zamana kadar blockchain ve kripto sektörünün küresel ekonomi için büyük bir risk oluşturmadığı sonucuna varıldı.
Ancak, son rapor içeriğine bakıldığında kurumun fikirlerinin değiştiği ve kripto para endüstrisinin risk teşkil eden bir sektör haline dönüştüğü belirtiliyor.
FSB Genel Sekreteri Dietrich Domanski Blockworks‘e verdiği röportajda, kripto para endüstrisi ile ilgili şu ifadeleri kullandı:
”Kripto para sektöründeki finansal istikrar ve risklerin değerlendirilmesi, FSB’nin 2022 planlarında ilk sırada yer alıyor. Amacımız, düzenleyici farkları ve parçalanmayı önlemek için küresel bir politika yaklaşımı izlemek.”
FSB raporunda Bitcoin, Ethereum gibi projesi sağlam kripto paralar, stabilcoinler, DeFi platformları ve kripto para borsaları yer alıyor. Raporda, kripto para piyasasının hızla büyümesine dikkat çekilerek, geleneksel finans sistemi ile artan iş birliğine dikkat çekildi.
Söz konusu araştırmaya göre eğer kripto para birimleri bu hızla büyümeye devam ederse, Bitcoin gibi varlıklarda bulunan yüksek volatilitenin finans kuruluşlarına da sıçrayabileceğine vurgu yapıldı. Bu tür sonuçların ise dünya ekonomisi için bir felaket olabileceği düşünülüyor.