İran Merkez Bankası’nın (CBI) çok yakın bir tarihte merkez bankası dijital para birimini (CBDC) piyasaya sürerek pilot uygulama başlatacağı bildiriliyor. iran İşçi Partisi Haber Ajansı tarafından paylaşılan bir habere göre, CBI başkan yardımcısı mali sorunlar yaşayan ülkenin sorunlarını çözmede büyük rol oynayacağını söylüyor.
İran Merkez Bankası CBDC’leri Piyasa İle Buluşturacak
İran Merkez Bankası kendi CBDC’lerini çıkarmak için 2018 yılında çalışmalara başladı. Bilişim Hizmetlerinde yürütülen çalışmanın kısa süre önce tamamlandığı ve pilot uygulama olarak piyasaya sürüleceği aktarılıyor. Ancak, Merkez Bankası CBDC’lerin ne zaman piyasaya sürüleceği konusunda bir tarih vermiş değil.
İran’a, ABD ile yaşadığı sorunlardan dolayı uzun süredir ambargo uygulanıyor. Bunun sonucunda ciddi şekilde mali ve ekonomik sorunlar yaşayan ülke zor zamanlardan geçiyor. Bu sorunların ortasında İran, bir umut diyerek Bitcoin ve kripto para birimlerine yöneldi.
Ekonomiyi canlandırmak için Bitcoin madenciliğini yasallaştıran ilk ülkelerden biri olduğu söylenmekte. Ancak madencilik faaliyetlerinin ekonomiye kattığı canlılıktan ziyade, enerji alanında ülke büyük sıkıntılar yaşadı. Bu durumun bir sonucu olarak İran, Bitcoin madencilik faaliyetlerini bir çok kez yasaklama kararı aldı.
İran ticari ambargoların kalkması umuduyla CBDC’leri uluslararası alanda petrol, doğalgaz ve LPG gibi enerji ticaretinde de kullanmayı planlıyor. Merkez bankası işletmelerin CBI platformunu kullanarak ödemeleri CBDC’lerle yapabilmesi için Ticaret Bakanlığı ile bir anlaşma da imzaladığı belirtiliyor.
Öte yandan, şu anda yaklaşık olarak 100 ülke kendi dijital merkez bankası para birimini piyasaya sürmek için çalışma yaptığı bilinmekte. Ancak, bunlardan sadece bir kaç tanesi pilot uygulamaya ulaşmış durumda. CBDC çalışmalarını 2019 yılında tamamlayan Çin, şu anda bir çok şehirde ve perakende sektöründe test ediyor.
Fransa ve İsviçre birden fazla uluslararası pilot uygulaması gerçekleştirdi. Bununla birlikte, Güney Kore, Japonya ve Rusya’nın 2022 yılında denemeler yapması beklenirken, ABD ise henüz çalışmalara dahi başlamış değil.