Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin, yakın zamanda The Stakeborg Talks ile yaptığı bir röportajda matematiğe ve problem çözmeye olan ilgisinden bahsetti. Merkezi olmayan bağımsız kuruluşların veya DAO’ların potansiyeli, Bitcoin topluluğuna bakış açısı ve değiştirilemez jetonlar (NFT) da dahil olmak üzere bir çok konu hakkında samimi bir konuşma gerçekleştirdi.
Atinalı tarihçi Thucydides’in kötü şöhretli bilgin ve savaşçı sözünü yorumlayan Vitalik, teknoloji sektörünün sürekli ilerleme kaydetmesi ile felsefedeki fikirlerin de sürekli birikim yaparak yeni soruları cevap bulması arasında bir bağlantı olduğunu düşünüyor.
Ethereum’un Bitcoin’i sadece fiyat olarak değil, aynı zamanda bir değer saklama varlığı olarak da geçip geçmeyeceği ile ilgili gelen bir soru üzerine, sadece ”olabilir” yanıtı ile yetinmeyi tercih ettiği görüldü.
”Bence Ethereum ile Bitcoin arasındaki en büyük fark, Bitcoin’in kripto sektörünün temel taşı olarak ortaya çıkmış olması. Ancak Ethereum da ekosistem olarak büyük avantajlar sağlıyor.”
Ethereum ağustos ayının ortasında merakla beklenen Londra harf fork güncellemesi ile ağdaki yüksek işlem ücretleri ve madencilik konularının geliştirildiği vurgulanıyor. Bu konuda Buterin şunları söylüyor:
”Özellikle, EIP 1559 sonrası ETH’leri yaktığımızda, ekonomik anlamda daha makul bir fiyata indiği görülebilir.”
Vitalik Buterin, eylül ayında Ethereum kripto paranın 400 milyon doların üzerinde büyümesi ile Time Dergisi tarafından, 2021 yılının en başarılı 100 kişi arasında yer almıştı.
Merkezi olmayan bağımsız kuruluşların yükselişi hakkında da konuşan Buterin, Gitcoin ve Optimism gibi platformları kamu mallarını geliştiren projelere örnek olarak gösterdi.
”Bence DAO’lar zamanla daha önemli olacak. DAO alanında büyük bir eksiklik olduğunu düşünmüyorum. Bir DAO ilk defa ne zaman strateji yapmayı deneyecek veya iki DAO ne zaman birleşmeye karar verecek? Büyük kararlar verme özgüveni, bu yakında göreceğini düşündüğüm şey.”
Son olarak NFT’lerin hızlı bir şekilde ortaya çıkması hakkında da yorum yapan Buterin:
”NFT’lerin kültürel açıdan ilginç olduğunu düşünüyorum, Zira, kripto sektörüne DeFi veya Bitcoin haricinde yatırım yapmayı planlayan, tamamen farklı zihniyete sahip insanların gelmesini sağlıyor.”
Ethereum un Ölçeklendirilemez fiyat sorunu varken değerli olması bana çok saçma geliyor.