Kripto para birimlerine yönelik düzenleyici önlemler alan ülkelerin başını Çin devleti çekiyor. Çin’in geçtiğimiz günlerde kripto paralara yönelik getirdiği kısıtlamalar, gündemde büyük bir yer edinmişti. Çin hükümetinden sonra kripto piyasasını direk etkileyebilecek en önemli ülke ise şüphesiz ABD devleti olduğu biliniyor.
ABD hükümetinin, kripto varlıklara yönelik sert eleştirileri olduğu biliniyordu. Fakat FED başkanı Powell’in son açıklamalarında yaptığı ”kripto paraları yasaklama gibi bir derdimiz yok” demesinden de anlaşılıyor ki biraz daha kripto paralara karşı yumuşak tavır alarak yol alacaklar.
Bunun sebebini bir çok tanınmış isim ve ünlü analist benzer sebeplere bağlıyor. Çin hükümetinin kriptoya yönelik sert hamle yapmasıyla, ABD hükümeti de kendini kripto piyasası sektöründe lider konumuna oturmak için bir fırsat olarak görüyor. Bu avantajı tamamen yakaladığını ve boşluğu değerlendirmek için hamle yapabileceğini düşünüyor.
Bununun ile beraber, Asya bölgesinde kripto paralara yönelik sert tutumlar sergileyen bir diğer ülke ise Güney Kore olarak biliniyor. Geçtiğimiz günlerde kripto paralara yönelik düzenlemelerin tamamlanmasıyla birlikte, kararlar bir bir uygulanmaya başlanmıştı. Ülkede bulunan 60 kripto borsası lisans almadığı için başının çok büyük dertte olduğunu aktarmış, verilen süre içerisinde yasal düzenlemelere uyulmadığı takdirde ise borsaların kapatılacağı açıklanmıştı. Zira daha önce hükümet kararlarını uygulamadığı gerekçesiyle, 11 kripto borsasının lisanslarını iptal edildiği de biliniyor.
Güney Kore’den gelen son açıklamalara göre, hükümet yetkililere, 1 Ocak tarihinden itibaren kripto paralardan vergi almaya başlıyor. Güney Kore, kripto yatırımcılarının yaptığı işlem tutarı üzerinden, %20 vergi alınacağı belirtiliyor.