Çin, bir zamanlar Bitcoin madenciliğinin merkezi iken bunun devamında uyguladığı yasaklar ve yıldırma politikası nedeniyle kesinlikle bu statüsünü kendi elleriyle kaybetti. Çin içerisindeki Bitcoin madencileri farklı ülkelere yöneldi ve İran da bunlardan birisi oldu.
İran, sunduğu uygun elektrik tarifesi ve kur oranı nedeniyle aslında Bitcoin madencilerinin Çin yasakları öncesindeki popüler yerlerinden birisi olmuştu. Şimdi ise İran’ın en popüler noktalardan birisi haline geldiği söylenebilir.
İran’da Bitcoin Madencilik Patlaması!
Bitcoin madencilerinin akın ettiği İran ise bu durumdan çok memnun değil gibi gözüküyor. Bitcoin madenciliğini yasal bir endüstri kolu olarak kabul eden İran, buna rağmen elektrik yetersizliği nedeniyle bütün madencilere kucak açamıyor.
İran’ın devlete bağlı elektrik şirketi Tavanir CEO’su Mohammed Hussein Motevallizadeh konu hakkında yayınladığı bir bildiride Çin hükümetinin uyguladığı yasağa ve Bitcoin madencilerinin durumuna değindi. Motevallizadeh, Çin hükümetinin yasağı nedeniyle ülkeye gelen madencilere yetecek elektriklerinin olmadığını vurguladı. Düşük elektrik tarifesinin İran’ı popüler yaptığını ifade eden CEO, Çinli madencilerin ülkeye kaçak ekipman sokabileceğinden şüphe ettiğini vurguladı.
İran gümrüklerinin şu an için ülkeye yasal yollardan Bitcoin madencilik donanımı sokulduğunu rapor ettiği de biliniyor. İran ise 22 Eylül tarihine kadar sürecek bir elektrik kesintisine sahip. Başkan Hasan Ruhani, 22 Eylül tarihine kadar kripto para madenciliğine verilecek olan elektrik miktarında kısıtlamaya gidilmesi kararını vermişti ve karar sürüyor. Bu da madencilerin aslında yasal veya yasadışı olarak ülkeye sokulan cihazların 22 Eylül tarihinden itibaren aktif olabileceği ve BTC’nin hashrate’ine etki edebileceği ihtimalini akıllara getiriyor.